BANCNOTE DE VANZARE

BANCNOTE DE VANZARE
BANCNOTE DE VANZARE - Magazin online vanzari bancnote

duminică, 20 martie 2011

Numismatica

          Termenul de numismatica provine de la cuvintul grecesc "nomisma", preluat apoi de romani sub forma de "nummus", dar si "nomisma/nomismatis" care inseamna moneda.
          Cuvintul moneda provine de la un epitet al zeitei supreme romane Junona, ora si sotia lui Jupiter: Juno Moneta- adica "datatoarea de veste, cea care avertizeaza, vesteste" ("monere" in latina inseamna "a
instiinta"). Supranumele a fost adaugat zeitei datorita faptului ca a salvat Roma de invazia galilor prin alarma pe care au dat-o faimoaselor gaste de pe capitoliu, care-i erau consacrate. Templul ei din Roma era folosit si ca atelier monetar, piesele care se bateau aici erau denumite monete. In privinta formei corecte a cuvintului (moneta sau moneda) exista mai multe opinii. Numismatul Octavian Iliescu sustine ca forma corecta este moneta deoarece toate derivatele acestui termen sunt cu t in structura si nu cu d (monetar, monetarie) si in plus termenul moneta a fost reintrodus in limba romana in secolul XIX prin filiera rusa (pe legendele rublelor care au circulat in cele doua principate in prima jumatate a secolului XIX rusii au folosit termenul moneta). Cert este ca in DEX sunt trecute ambele variante ca fiind corecte. In Grecia antica se utilizau pentru monede denumirile folosite pentru greutati, deoarece moneda reprezenta o greutate echivalenta in metal pretios. Astfel, se foloseau obolul (0,728grame), drachma de argint (6 oboli), staterul din aur (4 drachme), mina (60 drachme) si talantul (600 de drachme). Mina si talantul erau monede de calcul, corespondenta lor valorica se realiza in functie de greutatea metalului ce-l detineau. Primele monede romane (secolul V BC) au fost libra (327,45 grame) si uncia (27,28 grame) cu subdiviziunile lor, apoi in primele secole ale imperiului au aparut denarii din argint care valorau 10 asi si aureus din aur.
Numele monedelor nationale provin fie de la denumirea unor monede mai vechi care au circulat pe teritoriul respectiv, de la greutatea initiala a monedei respective, de la numele metalului din care era confectionata, de la anumite inscrisuri sau simboluri de pe ea fie chiar de la denumirea tarii respective ori a unui erou national.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu